Turyści z Bliskiego Wschodu w tym roku wakacje spędzają w Zakopanem i szukają miejsc, gdzie mogą smacznie zjeść. Właściciele restauracji nie są zaskoczeni pytaniami o mięso halal, ale jak przyznają, nie jest łatwo spełnić oczekiwania takich gości.
Zakopane halal
— czy górale są na to gotowi? Co jedzą turyści z Arabii Saudyjskiej, Omanu i Jemenu? Dlaczego unikają wieprzowiny? Czy jedzenie halal jest bardzo skomplikowane? Otóż nie, ale trzeba dobrze poznać kulturę przyjezdnych, by stworzyć dla nich przepyszne dania.
Goście z innego kontynentu są muzułmanami, więc nie spożywają wieprzowiny. Sprawdzają też, czy mięso jest z uboju rytualnego i czy nie ma w nim żadnych składników zwierzęcych. Twierdzą, że żywność halal wyróżnia się wysoką jakością, czystością i bezpieczeństwem. Dlaczego wybierają produkty halal? Bo nie mają w sobie szkodliwych dodatków, konserwantów i barwników. Jakiego mięsa szukają? Mięso halal ma być od zwierząt hodowanych w naturalnych warunkach, karmionych paszą bez GMO i antybiotyków. Ubojowi mają być poddane tylko zdrowe zwierzęta, które nie cierpią podczas zabijania. Pozbawione krwi mięso przygotowane zgodnie z regułami „halal” wyglądem, smakiem i właściwościami pozytywnie zaskoczą wszystkich miłośnicy dobrej kuchni.
Halal food
W Polsce w dużych miastach takich jak Warszawa, Kraków czy Wrocław są już restauracje oferujące dania halal. Restauracje halal pojawiają się także w Zakopanem, gdzie goście z Omanu, Jemenu i Arabii Saudyjskiej mogą dobrze zjeść. W takich miejscach pojawiają się pytania o certyfikat halal, który jest dla turystów z Bliskiego Wschodu gwarancją, że produkt jest zgodny z ich wiarą. Jak się okazuje uzyskanie takiego dokumentu oraz kontrole związane z jego posiadaniem są bardzo restrykcyjne i wymagające.
Halal restaurant in Zakopane
Czy kuchnia góralska i halal mogą być zgodne? Oczywiście, bo obie kuchnie mają wiele wspólnego, a także wiele dobrego do zaoferowania. Zarówno kuchnia góralska, jak i halal cenią mięso baranie, ziemniaki i sery owcze, a unikają wieprzowiny. Ponadto regionalna kuchnia na Podhalu może dostosować się do zasad uboju rytualnego i przygotowywać przepyszne dania dla gości z Bliskiego Wschodu.
Moskole, oscypek z żurawiną, prażucha czy bryjka — to tylko niektóre ze specjałów zakopiańskiej kuchni, które bez żadnych obaw bezpowinni spróbować goście z innego kontynentu.