Kuchnia bez glutenu wymaga odpowiedniego przygotowania i świadomości zarówno ze strony kucharzy jak i obsługi. Nie wystarczy tylko zastąpić produkty z glutenem produktami bezglutenowymi. Należy przede wszystkim zadbać o to, by nie doszło do zanieczyszczenia krzyżowego, czyli przeniesienia glutenu z jednego produktu na drugi. To nie lada wyzwanie dla restauratorów, którzy chcą serwować dania osobom uczulonych na gluten.
Jeśli myślisz, że prowadząc kuchnię bezglutenową wystarczy unikać używania produktów, które zawierają gluten jesteś w błędzie. Nie wystarczy wyeliminować mącznych produktów, przypraw, sosów, bulionu czy ketchupu, by prowadzić lokal przyjazny osobom chorym na celiakię.
Osobne naczynia, sztućce, deski, a nawet noże, patelnie i garnki — to podstawa w lokalach, które chcą zajmować się kuchnią bezglutenową. Do tego jeszcze oddzielne ręczniki, gąbki, ścierki, worki, pojemniki, folie, a nawet papier do pieczenia.
Kto choć raz miał kontakt z osobą cierpiącą na alergie pokarmowe ten wie, że należy dokładnie myć i suszyć wszystkie sprzęty oraz powierzchnie, na których przygotowuje się jedzenie bezglutenowe.
Kuchnia bez glutenu w Zakopanem to kuchnia, dostosowana do potrzeb osób, które nie mogą spożywać glutenu, czyli białka występującego w niektórych zbożach, takich jak pszenica, żyto, jęczmień czy owies. Gluten może powodować u nich poważne problemy zdrowotne. Celiakia, choroba Duhringa, alergia na gluten czy nietolerancja glutenu — lista chorób i dolegliwości jest naprawdę długa. Osoby uczulone na gluten nie mogą jeść zawierającego gluten chleba, makaronu, ciastek, sosów, a nawet pić piwa.
Kuchnia bez glutenu w Zakopanem? Kuchnia góralska jest prosta, ale smaczna i pożywna. Oparta na lokalnych produktach (ziemniaki, kapusta, mleko owcze i tłuszcz zwierzęcy) i silnie związana z przyrodą oraz klimatem górskim, które wpływały na dostępność i jakość surowców — to opcja dla osób nietolerujących gluten.
Kuchnia góralska może być kuchnią bezglutenową. Ważne jest restauracje stosowały odpowiednie procedury, a także używały oddzielnych naczyń i sprzętów kuchennych podczas przygotowywania potraw. To wyjątkowo ważne dla osób, które cierpią na alergię pokarmową, bo ponieważ zapewnia jej bezpieczeństwo, zdrowie i komfort. Dzięki temu osoba z nietolerancją glutenu nie musi się martwić o to, czy zje coś, co jej zaszkodzi, czy będzie miała do wyboru coś, co jej zasmakuje, czy będzie mogła cieszyć się posiłkiem razem z innymi.