Burgery są okryte złą sławą. Kojarzą nam się z przekąską, którą można zjeść na szybko na stacji paliw. Na wielu blokach odnośnie zdrowia i aktywności fizycznej, możemy przeczytać, że aby zachować młodość i piękny wygląd należy unikać tłustych potraw o słabej jakości. I z tym się zgadzamy. Jednak czy burgery zaliczają się do fast-foodowej czarnej listy? Na pewno są niezdrowe? Sprawdź, Zakopane burgery i dowiedz się więcej.
Burgery dostarczają sporą ilość pełnowartościowego białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczy. Bułka (zwykle pszenna), która w swoim składzie zawiera jedynie: mąkę, drożdże, mleko, masło, jajka i sól – to nic złego dla naszego organizmu. Weźmy teraz pod lupę mięso (oczywiście musi pochodzić ze sprawdzonego, dobrego źródła). Wołowina jest bogata w glutation, który wzmacnia układ odpornościowy i spowalnia procesy starzenia, zawiera sporą dawkę l-karnityny, która przyczynia się w redukcji stresu oksydacyjnego. Wspierającej również pracę serca. Wołowina zawiera także szereg witamin z grupy B (to prawdziwa uczta dla mózgu), żelazo, magnez, selen, cynk, potas i inne cenne minerały. Tłuszcze natomiast wspierają pracę mózgu i serca, poprawiają gęstość kości i wzmacniają układ odpornościowy oraz nerwowy.
Taki posiłek sprawi, że przez ok. 2-3 godziny będziemy czuć się dobrze najedzeni. Dostarczymy organizmowi również wszystkich niezbędnych makroskładników, takich jak białko, węglowodany i tłuszcze. Dlatego zdecydowanie warto wybrać się na burgery, ale należy wybierać lokale, które serwują burgery wysokiej jakości. Jeśli planujesz urlop w Zakopanem sprawdź, czy w tym czasie nie wypada wysoki sezon. Bowiem lokale wtedy potrafią być mocno zatłoczone. Dlatego na wszelki wypadek lepiej zrobić rezerwację zanim wybierzemy się na obiad czy kolację.